Bir İşçi Partisi Program Taslağı Tartışması...

 

Bir çok Komünist Parti Programını inceledim. Genel olarak Komünist Manifesto tadında. Kapitalist sistem analizi eşliğinde emeğin durumu tarihsel rolü ve emek sermaye çelişkisi ekseninde değerlendirmeler ve genel olarak olması gerekenler. Bu gayet normal tabiî ki rehberimiz Komünist Manifesto ancak. Bazı somut talepleri daha da derinleştirmek ve doğrudan taleplere geçmek gerekmez mi? Sosyalist hareketin bir çok deneyimi oldu. Bir sürü Sosyalist Ülke’nin Komünist Parti Programı oldu ve hatta uygulandı. Şimdilik İşçi Partisi Programı tarzında yazıyorum. Kendi çapımda bir tartışma ve rehberimi not ediyorum. Birkaç ay içinde yazarım demiştim ancak sanırım birkaç yılı alacak. Parça Parça derinleştirmeye devam edeceğim. Bir nevi politik kurgu diyebiliriz. Yeterince tartışıp olgunlaşınca Komünist Parti Programı olarak da yazabilirim.

 



TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ

PARTİ PROGRAMI

 

KAPSAM VE SONUÇ

 

Türkiye İşçi Partisi;

-  Evrensel temel hak ve özgürlüklerin tam anlamıyla gerçekleşmesini ve Temel hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri toptan ve adım adım yıkar.

-    Bireysel girişimciliğe karşı değildir, üretim araçları ve toprak mülkiyetinin toplumsallaşmasını amaçlar, (Ayrıntılar sonraki maddelerde netleşecektir)

-   Üretici güçlerin gelişmesini ve İşçi Sınıfının en büyük üretici güç olarak toplumsal üretimin önündeki bütün barajları yıkarak toplumsal refah ve güvenliği amaçlar,

-    Devleti, küçük bir sermaye sınıfının yönetmesini değil üretken bir çoğunluk olan İşçi Sınıfının yönetmesini amaçlar.

Üreten Biziz Yöneten de Biz Olacağız...

 

BİREY TOPLUM VE ÇEVRE

Birey:

Yaşayan biyolojik varlığı ile insan ne zaman ki yaşam aracı olarak üretmenin ötesine geçip başka insanlar için de ürettiğinde birey olur. O’nun bu etkinliği artık: Kuşaktan kuşağa taşınan toplumsal ürün, ahlak, sanat, şehir, din, siyaset ve devlet olur.

-       Bireyin toplumsal etkinliği olarak ürün çoğaldığında bu ürünlerin değişimi ve bölüşümü, üretimin kendisi yerine ürünün kendisini fetiş haline getirir. - Ürüne sahip olan onu üreten güçleri mülk edinir. - Birey artık ürünün kölesi, üretimin kölesi ve giderek toplumun kölesidir.

-     O artık sadece yaşama aracı olarak ürüne sahiptir. Toplumsal ürün bireysel mülkiyete dönüşmüş; geniş kitleler ürettikleri toplumsal üründen dışlanmıştır. - Birey artık kendi eyleminin ürünü olmaktan çok toplumun belirlediği otomatlaşmış üretici güçtür.

 

Fabrika dişlilerine eklemlenmiş bir kol; ürettiği gasp edilmiş bir köle...

 

-      Bireyin kendi hayatının ve kaderinin demircisi olması ve ateşi çalması için bilgiye sanata felsefeye ve siyasete ihtiyacı vardır. Bunun için de zamana...

Türkiye İşçi Partisi,

-     İlk ve en temel mücadele alanlarından biri olarak emeği ile geçinen bireylerin yaşama aracı olarak ücretlerinden taviz vermeden daha fazla boş zaman için mücadele etmeyi amaçlar. Böylece kitlelerin üretime katılması da genişleyecektir.

Toplum:

Kendi yaşam aracı olandan daha fazlasını üreten insan buna sahip olarak fazla zamanını da kazanmışsa, artık diğer bireylerin karşısına çıkar. Bunun adı toplumdur.

-     Birey toplumun karşısına cinsiyet, milliyet, dil, din, vb. gibi verilmiş kimlikleri ile çıkar. Toplum karşısında kendine yer edinir ya da dışlanır. Bireylerden oluşan toplum ürettiği kimlikler ile ya bireyi geliştirir ya da köleleştirir.

-       Toplumun sahip olduğu kimliklerin bireyi geliştiren her söylemini kabul ediyor; onu baskı altında tutan her söylemiyle mücadele ediyoruz.

-    Aynı zamanda sosyalizmin inşası ile toplum içinden çağımızı ve insanlığı daha ileri taşıyacak yeni insanı, yeni bireyi eğitim yolu yetiştireceğimizi taahhüt ediyoruz.

-    Toplum içinde mücadele, bireyin aynı düşüncede olan diğer bireylerle bir araya gelmesini ve birlikte hareket etmesini gerektirir.

Bunun adı örgütlenmedir.

-       Toplum, bireyin sahip olduğu her türlü düşünceye saygılı olmakla birlikte bu düşünceleri diğer bireylerle birlikte yaymasının önünü açmalıdır.

-    Bireyin toplum içinde, toplum ile örgütlenmesi, İşçi Sınıfının İktidarını bilinmeyen bir gelecekteki insan tarihine bağlayan yegâne bağdır. Bu kapsamda;

Türkiye İşçi Partisi:

-       Bireyin toplum içinde toplum ile beraber herhangi bir konuda örgütlenmesinin önündeki bütün engelleri kaldırır.

-       Birey, toplumun sunduğu siyasal örgütlenmelerden, en temelde en "önemsiz" konudaki örgütlenmelere kadar bütün örgütlenmelere aynı anda katılabilir ve bunların birbirini engellediği kabul edilemez.

-   Tek istisnası diğer örgütlenmelere ve topluma zarar verdiği maddi ve somut olarak kanıtlanabilmesidir.

-       Bireyin toplum içindeki anayasal olmayan bu örgütlenmelere katılması kendi imkânları ile olacaktır ve Türkiye İşçi Partimizin temel mücadelelerinden birisi de emeği ile geçinen bireyin ücretinin arttırılması için olacaktır.

Çevre:

Kapitalizmin üretici güçleri sınırsız büyütmesi ve geliştirmesi geçtiğimiz 200 yy. boyunca emeğin üzerindekine benzer bir biçimde Doğayı tahrip etmiş ve yağmalamıştır. Dünyamız son 200 yılın getirdiği ve biriktirdiği 3 temel nedene bağlı çevre sorunlarıyla karşı karşıyadır.

Enerji kullanımı, tüketimden kaynaklı dışkı ve üretimden kaynaklı dışkıdır.

İşçi sınıfı iktidarında üretim ve tüketim aynı insan emeği lehine olduğu gibi doğa lehine de bir kazanım olacaktır.

-     Enerji kullanımı için bütün karbon bazlı enerji kaynakları terk edilecektir. Onun yerine Doğaya zarar vermemeyi amaçlamış enerji biçimleri tercih edilecektir.

Atom enerjisi üretim güçlerinin büyümesi ve gelişmesi için ilk etapta en verimli ve ihtiyacı karşılayabilir görünmektedir. Bunun dışında güneş enerjisi ve pil teknolojileri geliştirilecek atom enerjisi yerine ikame edilecek enerji kaynakları araştırılacaktır.

-  Üretim ve tüketimden kaynaklı dışkıların üretime yeniden kazanılması, enerjiye dönüştürülmesi ve abzorve edilmesini kontrol altına almak ve radikal çevreci müdahaleler için kent yaşamı ve kitlesel üretim alanları yeniden organize edilecek ve birbirlerinden ayrılacaklardır.

-   Kent ve Üretim alanları arasındaki ulaşım hızlandırılacak, yaygınlaştırılacak; siyasi coğrafyanın her yerine en hızlı ve konforlu toplu ulaşım ve taşımayı kolaylaştıran teknolojiler geliştirilecektir.

-    Kentler tamamen doğa ile uyumlu hale getirilecek nüfus yapısı Bilimin ve Doğanın abzorve edebileceği seviyede sınırlandırılacaktır.

Bilim ve teknolojinin gelişmesi her bireyin doğal bir ortamda yaşaması ve üretmesi için sınırsız imkânlar sunmaktadır.

-   Kitlesel üretim alanları aynı zamanda geçici, dönemsel ve kısa süreli konaklama imkânlarını da sağlayacaktır.

Esas olan kent yaşamıdır.

İnsan ve doğa arasındaki ilişki emek aracılığıyla kurulan maddi bir alış veriştir. İnsan aldığını yerine başkasını koymakla mükelleftir. İşçi sınıfı iktidarında üretim araçlarında olduğu gibi toprak üzerinde de özel mülkiyet kabul edilemez. İnsan toplumları toprağın kiracılarıdır. İnsan toplumları tıpkı iyi bir aile reisi gibi Onu ve üzerindekileri gelecek kuşaklara iyi ve bakımlı durumda bırakmak zorundadır.

Etimiz, kanımız ve beynimiz ile doğanın bir parçasıyız; Onun tam ortasındayız. Onun üzerinde kurduğumuz tüm egemenlik başka bütün türlerden önce Onun yasalarını tanıma ve doğru olarak uygulayabilme üstünlüğünden öteye gitmez. Bu kapsamda...

-       Herhangi bir biyolojik türün ve çevresel şartlarının-ortamının, insan medeniyetine ilişkin arkeolojik bir bulgunun veya tarihsel eserin yok edilmesine varan herhangi bir bilinçli bireysel eylemin cezai karşılığı idam olacaktır. Sonuç olarak bilinçli işlendiği kanıtlanan:

o   Avcılık ve evcil veya değil bir hayvanın öldürülmesi (Özel yetiştirilmiş temel gıda ihtiyacını karşılamak dışında olan hayvanlar),

o   Savaş koşulları ve verilmiş idam cezasının gerçekleştirilmesi dışında bir insanın öldürülmesi,

o   Tarihi eser kaçakçılığı veya bireysel mülk edinilmesi,

o   Özgün, bilimsel ve kültürel herhangi bir doğal ya da yapay oluşumun üretmek veya yerleşmek amacıyla bozulması.

 İdam ile cezalandırılır.

Ekolojik ve siyasal bir varlık olarak toplumun biyolojik evrimsel gelişiminin yanında üretici güçlerin sınırsız gelişimi karşısına Çevre bir engel olarak konulamaz; ancak çevre ile bir uyumun korunması önceliklidir. Bu durumda insan ve çevre arasındaki çelişkilerin çözümünde söz,

-   İşçi sınıfının siyasi ve politik kararlarının ötesinde toplumu bilinemez bir geleceğe bağlayan en temel yapılardan biri olan Bilimindir. Çevrenin korunması nedeniyle Planlı Sosyalist Ekonomi kapsamında işçi sınıfı iktidarı hiç bir koşulda Toplumsal maliyeti öne süremez.

-    Türkiye İşçi Sınıfı Partisi için emek zamanı ve teknolojik gelişmişlik düzeyi önemlidir. Zaman ve Teknoloji işçi sınıfı iktidarında sınırsız kaynaklar sunacaktır.

 

BİREYSEL TOPLUMSAL İHTİYAÇLAR

EĞİTİM:

Temel ilkeler:

Eğitim bilim kapsamı içindedir ve biz programımızda bunu ayrıntılandıracak kadar bilim yoksunu kadrolar değiliz. Ancak programımızda eğitimin temel ilkelerini, yöntemini ve hedeflerini verebiliriz. Çünkü eğitim aynı zamanda politiktir.

 İşçi Sınıfı iktidarındaki eğitim, özü itibari ile politeknik eğitimdir. Eğitim boyunca teorik eğitime pratik eğitim eşlik eder. Nasıl ki işçi sınıfı iktidarı yeni bir toplumu kurmak için siyasal ve ekonomik topyekûn inşa faaliyeti ise eğitim de yeni insanı inşa etme faaliyetidir. Bu nedenle eğitim ile ilgili bütün formasyon, teori ve uygulamalar aşağıdaki ilkeler doğrultusunda yeniden yazılacaktır.

Sosyalist eğitimde herhangi bir başarı ölçüsü yoktur. Eğitimin ilkeleri, yöntemi ve hedefleri vardır. Bu kapsamda:

1.    Hiç bir birey bir başkası ile ya da başka bir toplumun bireyiyle karşılaştırılamaz. Kendi eğitim birimi dışında ölçme ve değerlendirme uygulamaları hariç olmak üzere hiç bir merkezi sınav kabul edilemez. Bireyin eğitim sonuçları kendisi-eğiticisi-başka bir eğiticisi-bir sonraki eğiticisi ya da eğitimcileri dışında gizlidir. Kamuya ya da ailesine açıklanmaz. Açıklanması suçtur. Eğitim danışmanları tarafından aileye yapılan yönlendirmeler bu kapsamda değildir.

2.    Sosyalist yaygın eğitim toplumsaldır. Bireyin anne babasını ve ailesini ilgilendirmez.

3.  Sosyalist eğitim eşit, parasız, sınavsız, ulaşılabilir, kapsamlı ve hayat boyu işçi sınıfı iktidarı tarafından garanti altına alınmıştır.

4.    Sosyalist eğitim 2 biçimde vardır. Yatılı eğitim ve aile ile birlikte eğitim. Temel eğitim okul öncesinden başlar orta öğretime kadardır. Okul öncesi programı bittiğinde Temel eğitimin herhangi bir aşamasında aile yatılı eğitime karar verebilir. Orta öğretim ve sonraki aşamalar aynı zamanda yatılı olmak zorundadır.

5.    Yaygın eğitim ve Halk Eğitimi: Yaygın eğitim ileri eğitim aşamasına kadar zorunlu ve orta eğitim dâhil olmak üzere yatılıdır. İleri eğitim bireyin tercihine bırakılmıştır. Halk Eğitimi bireyin tercihine bağlı olarak kurumsallaşacak. Proletarya Devrimi sonrası belirli programlar zorunlu olmak kaydı ile organize edilecektir ve üretim alanlarında verilecektir. Halk eğitimi yaygın eğitimin en az 5 nesil yetiştirene kadar tasfiye edilmeyecektir. Sonrasında tasfiye edilecektir.

6. Bireyin yüksek eğitimi aşamasında yaşama gereksinimi için gerekli olanların devlet tarafından karşılanmasıyla birlikte sosyal ihtiyaçların karşılanması bakımından uygulamalı ve üretim içindeki eğitimi süresince geçen zamanı için ücret tahsis edilecektir. Yüksek eğitimi süresi içinde olan medeni birliktelikler için ayrıca devlet öğrenci yurdu yerine sosyal konut tahsis edecektir.

7.   Askeri eğitim bireyin temel eğitimi ile ömrü boyunca devam eder. Askeri eğitim, yaygın eğitim boyunca eğitim bürokrasisi ve askeri bürokrasi tarafından birlikte organize edilir. Yaygın eğitim bitince bu eğitimi askeri bürokrasi üstlenir. Bu eğitimin hedefi bireyin insan toplumunun ürettiği bütün, kendi fizyolojisi de dâhil, silahları kullanabilir olması, en az birinde mükemmel biçimde uzmanlaşmış olmasıdır. Bu eğitime askeri teori, taktik de dâhildir. Birey silah kullanmamayı tercih edebilir. Onun yerine eğitim için geçireceği süreyi ücretsiz toplumsal çalışma ile geçirmelidir.

8.    Üretim eğitimi bireyin temel eğitimi ile başlar ömrü boyunca sürer. Yaygın eğitimi boyunca Eğitim Bürokrasisi ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından organize edilir. Bu eğitimin hedefi bireyin sosyalist toplumun üretmiş olduğu bütün makineleri ve üretim araçlarını kullanabilmek ve herhangi birinde mükemmel biçimde uzmanlaşmış olması demektir. Bu eğitime ekonomi politik ve mühendislik bilgisi dâhildir.

Bireyin Eğitiminin Fizyolojik ve Sosyal Psikolojik Gelişimine Bağlı Bölünmesi Ve Hedefleri:

Bu yapı daha çok eğitim bilimi alanına girmesine karşın temel olarak belirtilmesinde fayda vardır. Derinleştirilip tartışılmaya muhtaçtır.

1     Okul Öncesi Eğitim: 4 yaşında başlar 7 yaşına kadar devam eder. 3 yıldır. Birey aile ile birliktedir. Zorunlu bir eğitimdir.

 

Hedefleri:

-       Toplumsal ilişkilerin öğrenilmesi,

-       Alet kullanımı

-       Sanat a giriş

-       Düşünceye giriş

-       Tarıma giriş

-       Bilim e giriş

-       Ana dil eğitimi ve kavramlar

-       Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin Seçtiği gündelik dil e giriş

 

2     Temel Eğitim: 7 yaşında başlar 14 yaşında biter. Aile ile birliktedir ya da seçime bağlı yatılıdır. Zorunlu eğitimdir.

Programlar:

-       Sosyalist toplumun öğrenilmesi ve vatandaşlık bilgisi

-       Komünist topluma giriş

-       Hukuk temel kavramlar

-       Tarih temel kavramlar

-       Araştırma yöntemleri

-       Felsefe temel kavramlar

-       Sanat temel kavramlar

-       Bilim temel kavramlar ve matematik

-       Ekonomi politik

-       Mühendislik temel kavramlar

-       Dinler ve dinler tarihi

-       Spor temel kavramlar

-       Yabancı diller

-       Uygulamalı eğitimler

-       Şehircilik ve Çevre temel kavramlar

 

Hedefler:

-       Ana dilini öğrenmiş olmak

-       Sosyalist Cumhuriyetlerin seçilmiş dilini öğrenmiş olmak

-       Başka bir Sosyalist Cumhuriyetin dilini öğrenmiş olmak.

-       Yabancı bir dil öğrenimine giriş

-       Çalışır durumda herhangi bir üretim aracı yapabilmiş olmak

-       Herhangi bir tarım ürününü yetiştirebilmiş olmak

-       Herhangi bir müzik enstrümanı çalabiliyor olmak

-       Soyut herhangi bir sanat ürünü yapabiliyor olmak

-       Kapitalist toplum eleştirisi yapabiliyor olmak

-       Sosyalist toplum eleştirisi ya da herhangi bir öneri getirebilmek

-       Temel Felsefi bakış açısı eleştirisi ya da katkısı

-       Herhangi bir bilimsel deneyi kendi başına uygulayabilmek

-       Herhangi bir spor dalını icra edebiliyor olmak

-       Herhangi bir askeri silahı kullanabiliyor olmak

 

3     Orta Öğretim: 15 yaşında başlar 18 yaşında biter zorunlu yatılı eğitimdir. Teorik eğitimin yanında pratik eğitimin ağırlığı artar. Bireyin temel eğitimindeki ilgi ve yeteneklerine göre seçilimi başlamıştır. Eğitim müfredatı buna göre şekillenir. (bundan sonrası başka bir boyuttur ve program burada genel ilkeler sunmaktan ileriye gidemez.) buradan sonra eğitim bölümlenmesi konuşulabilir amaçlar ve hedefler uzmanlık gerektirir.

-       Matematik, Temel Bilim ve Araştırma Okulları

-       Matematik, Tasarım ve Mühendislik Okulları

-       Matematik, Tarih Sanat ve Uygulama Okulları

-       Tarih Sosyal Bilimler ve Siyaset Okulları

-       Tarih Felsefe ve Diplomasi Okulları

-       Tarih Spor ve Askeri Okullar

Bu okullar arasında belirli hazırlık sınıfları tahsis edilerek geçiş mümkün ve serbesttir.

4     Yüksek Eğitim: Toplumun alt yapı ve üst yapısal ihtiyaçları doğrultusunda çeşitlenmiş toplumsal üretimin içinde olan yüksek eğitim kurumlardır zorunlu eğitim verir. DPT’nin(Devlet Planlama Teşkilatı) belirlediği Eğitim, Sağlık, Sanayi, Tarım, Bilim, Kültür ve Askeri ihtiyaçlar doğrultusunda kendileri organize olur.

-       DPT dan bir kere izin alınarak kurulduklarında kendi eğitimcilerini, kendi bütçelerini, kendi yöneticilerini seçer. Öğrenciler bu seçime dâhildir. Eğitim müfredatlarını, eğitim sürelerini kendileri belirler.

-    Kaynaklarını DPT den talep ederler. Tek başarı ölçütleri DPT'nin kendilerinden istediği kadroları yetiştirmeleridir. Bunun dışında tamamen özerk bir yapıya sahiplerdir.

-     Yüksek öğretim zorunludur ve eğitimin üretim içinde geçen süresi ve öğrencilerin sosyal ihtiyaçları için ücret öder.

 

5     İleri Eğitim ve Üretim Kurumları: Bu eğitim kurumları özü itibari bir eğitim kurumu olmamasına rağmen öğrencileri ve emekçileri açısından bir çeşit toplumsal üretim merkezidir. DPT'nin ya da Sosyalist Cumhuriyetler Yönetiminin ihtiyaçları doğrultusunda organize ettiği bir çeşit araştırma merkezleridir. Buna göre bütçeleri ve ücretleri belirlenir. Geçici ya da kalıcı olabilir. Yöneticileri atanır öğrencileri seçilir. Tek akademik kadrosu Doktora’dır. Başka bir kadro tanımaz. Bilim İnsanı yetiştirir.

 

SAĞLIK:

İşçi Sınıfının İktidarında, Eğitim ile zihinlerimizi güçlendirdiğimiz gibi Sağlık ile de fizyolojimizi güçlendireceğiz. İnsan fizyolojisinin sağlığı ve gücü kuşaktan kuşağa genetik yolu ile aktarıldığı gibi çevre ve yaşam koşulları tarafından da belirlenir. Hatta çevre ve yaşam koşulları daha belirleyicidir. Kapitalist sistemin insanımızın kuşaklardır kuşattığı ve baskıladığı fizyolojisi bizimle birlikte özgürleşecektir.

Kuracağımız İşçi Sınıfı İktidarında geleceğimizin mutlu ve güçlü günlerine bizi Halk Sağlığı Sistemimiz hazırlayacaktır. Bu kapsamda genel olarak toplumun beslenmesi, iş ve iş koşulları, konut ve çevre koşulları, spor ve dinlenme koşulları, genetik ve yeni nesillerin takibi, salgın hastalıklarla mücadele, Dünya halklarıyla sağlık konularında dayanışma Devletimizin Halk Sağlığı Bürokrasisine emanettir. Elbette yöneticileri seçim ile gelecektir. İlgili politikaları Komünist Partimiz belirleyecek İşçi Sınıfımızın Partisi uygulayacaktır. Bu kapsamda Halk Sağlığı hedefimiz:

En az yüz yaşına kadar sağlıklı mutlu ve güçlü yaşa olacaktır.

Bunun için:

-    Bireylerin her türlü sağlık ihtiyaçları eşit parasız ve kolayca ulaşılabilir olarak İşçi Partimizin iktidarınca güvence altına alınmıştır.

-    Okullar, Fabrikalar, Kurumlar, Sosyal Alanlar, içinde örgütlenmiş sağlıklı, lezzetli, organik ve kaliteli beslenme Halk Sağlığı Bürokrasisi tarafından coğrafyanın özgünlüğüne göre belirlenecek ve denetlenecektir. Devlet bireylerin sabah, öğlen ve akşam olarak 3 öğün beslenme ihtiyacını karşılamak zorundadır. (Bireysel yapılan, mutfak, seyahat, tatil, hobi, estetik, beslenme etkinlikleri bireyin kendi imkânlarıyla devlet marketlerinden ve kooperatiflerinden karşılanacaktır.)

-      Toplumsal beslenme ve bireysel beslenme için Devletin Halk Sağlığı Bürokrasisinin Tarım Bürokrasisi ile uyum içinde çalışması elzemdir.

-      Şehirleşme, çevre ve sanayi için yapılan örgütlenmeler, var olan şehirler ve kurulan şehirler, fabrikalar, tatil plantasyonları, konut ve geçici toplu (Sanayi) konut yerleşimleri, atık ve arıtım, Doğal flora, bunların hepsi nihayetinde Halk Sağlığı Bürokrasisinin denetimine ve son sözüne tabidir. İzni alınmamış yeni şehir, tarım alanı, sanayi ve tatil plantasyonları kurulamaz. Yıkılması, yeniden kurulması, nüfusunun kısıtlanması gereken şehirler ve üretim plantasyonları Halk Sağlığı Bürokrasisi tarafından belirlenir ve derhal gereği yapılması için DPT’ye bildirilir.

-      Bireyin Sosyalist Planlı çalışmasında bir meslekte yıllarca çalışacağı öngörülmediği için herhangi bir meslek ve iş hastalığından söz edilemez ancak var olan hastalıklar ve yine de olabilecekler için Meslek Hastalıklarının araştırılması, İncelenmesi, belirlenmesi bireyin çalışma durumu için bir organizasyon ve dokümantasyon oluşturulur.

-      Halk Sağlığı Bürokrasisi Meslek kazaları için işçi güvenliği, tedavi, protez, yenileme faaliyetleri kapsamında öncelikle DPT başta olmak üzere Uzmanlaşmış Hastaneler, Üniversiteler, Sendikalar, Araştırma Merkezleri, Sanayi kuruluşları ile birlikte ve uyum içinde çalışır. Gerekirse kendi bütçesinden teknoloji geliştirmeleri ve araştırmalar için İleri Eğitim Merkezleri ya da Hastaneler kurabilir.

-   Üretim Alanları ve Kentlerdeki genel toplum için olan spor kompleksleri ihtiyacı örgütlenmesi Halk Sağlığı Bürokrasisine aittir. Spor sosyalist yurttaşlar için bir yaşam biçimidir. Bununla ilgili talepleri alır ihtiyaçları belirler.

-      Genel bir Toplum Sağlığı Tehdidi olan salgın ve bulaşıcı hastalıkların denetim, tespit-tedavisi için kendi bütçesinden İleri Eğitim Kurumları, Araştırma Merkezleri, Aşı Üretim Merkezleri, Uluslararası teşhis Kurumları ve Bürokrasisi oluşturabilir; işbirliği yapabilir üye olabilir.

-      Bütün yerleşim alanlarında insana dair hastalıkların Tanı ve Teşhisi için gerekli yerel birimleri kurar. Bunun için teknoloji geliştiren sanayi kurumları ve araştırma merkezleriyle çalışır. Tedavi için Uzmanlık Hastaneleri Kurar Üniversite Hastaneleri dışında (Tıp Eğitimi ve Felsefi Kaynağı bir kuruma bağlanamaz kendisi üniversiteler bağlamında özerk bir kurumdur.) bütün Hastaneler Halk Sağlığı Bürokrasisi bünyesindedir. Araştırma Hastaneleri kurabilir.

-      Halk Sağlığı Bürokrasisi Kendi başına bir devlet kurumudur ve yöneticileri seçimle gelirken uzmanlaşmış kendine has bir bürokrasisi mevcuttur. Gerçekleştirdiği toplumsal üretim, yöneticileri için toplumsal çalışma kapsamında iken çalışanları için bireysel çalışma kapsamındadır. Dışarıdan yönetici, çalışan kadro, danışman atayabilir. Ancak atanan yurttaşlar bu kurumun öz biçimine zarar vermemeli ve uyum sağlanmalıdır.

-      Halk Sağlığı Bürokrasisi bütün verilerini Toplumsal İstatistik Kurumu ile paylaşır ve taleplerini DPT’dan ister. İşçi Partisi Merkez Komite Genel Sekreterliğine Bağlıdır ve ona rapor verir. Seçim ile gelen yöneticileri Yurttaşlar tarafından geri çağrılabilir.

 

BARINMA KONUT VE KONUT DOKUNULMAZLIĞI:

İnsanlık tarihi boyunca Konut (Başını Sokacağı Barınak) güvenlik içinde yaşamak, dinlenmek ve çoğalmak kelimeleriyle anlamını bulmuştur. Avcı ve toplayıcı insandan, hayvancılık yapan insana, insan coğrafi ve doğal koşullarına göre göçer gezer olmuştur. Bu onun özgürlüğüdür. Ne zaman ki tarım ile yerleşik hayata geçmiş Konut onun için bir hapishane bedeni feodalin malı haline gelmiştir. Ta kii sanayi devrimine kadar. Günümüz insanı çalışmak için göçer, eğitim için göçer, savaş olduğu için göçer.

Kapitalizm onu tekrar özgürleştirirken Konut’u mülk edinmek onu tekrar köleleştirir. İşçi sınıfı iktidarı yurttaşı, konutundan koparıp özgürleştiriyor. Bütün bir coğrafya onun konutudur. O artık düşüncesi için göçer, İdeali için göçer, Erdemi için göçer. O macera arayan bir gezgindir. İnsanın nehir halidir. Savurur kendini kentten kente. Göçen yurt konan yurttan yeğdir.

-      Bireyin ürettiği alana yakın bir şehir içinde doğaya ve yaşam koşullarına uygun konut edinme hakkı İşçi sınıfı İktidarı tarafından güvence altına alınmıştır.

-      Bireyin asgari yaşam şartlarını sağlayan konutu ona devleti tarafından ücretsiz temin edilir. Birey bu konutun mülkiyetine sahip olamaz.

-     Bireyin zevki, estetik anlayışı, yaşam tarzı, mesleği dışındaki temel konut yaşam araç ve gereçleri konutla birlikte kendine tahsis edilir. Bireysel kazanımları ve kendi emeği ile edindiği araç ve gereçler dışında bunların mülkiyeti devlete aittir.

-  Temel araç ve gereçlerin bakımı, kullanımı ortadan kalkan araç gereçlerin değiştirilmesi ücretsizdir. Birey bunları yerine koymak ve iyi kullanmakla mükelleftir.

-      Bireyin konut ihtiyacının örgütlenmesi Devletin İş ve İşçi Bulma kurumuna bağlı alt bir kurum ile yerine getirilir. Talepler İş ve Üretim yeri ile birlikte karşılanır.

-      Bireyin kent yaşamı esastır. Ancak uzun çalışma ihtiyaçları için geçici toplu (Sanayi, Kültürel, Bilimsel çalışma) konut edinme hakkına sahiptir. Bu talep aynı kurum tarafına bildirilerek karşılanır.

-     Bireyin konutu aynı zamanda ikametgâhıdır. Yazılı bildirimler buraya yapılır ve konutu istatistik açıdan kayıt altına alınır.

-     Bireyin konutu dokunulmazdır. Hiçbir kurum ya da birey tarafından izni olmadan zorla dokunulamaz, elinden alınamaz, dinlenemez, takip edilemez. Aksi durum Anayasal suçtur. Ve cezası herhangi bir bireyin fizyolojik bütünlüğüne karşı yapılan eylemler ile aynı cezaya tabidir.

-      Ancak birey savaş hali dışında başka bireyin hayatına kast etmişse ya da İşçi Sınıfı Devletine karşı açıkça ve somut olarak silahlı bir girişime katılmışsa konut dokunulmazlığı takibata kendisi açısından uğrayabilir.

-      Fikri, Düşünsel, Örgütsel olarak suç sayılan haller somut silah eylemi (tehdit somut değildir) içermiyor ise konut dokunulmazlığı hiçbir koşul altında ihlal edilemez.

-      Birey Toplum tarafından suç sayılan herhangi bir eylem içinde olmuşsa ve cezası olarak toplumsal çalışmayı kabul etmiyorsa bu cezayı iki kat olmak üzere evinde çekebilir. Asgari şartlarda temel gıda ihtiyaçları karşılanır, İzin almadan evinden dışarı çıkamaz. Suç bireyseldir. Diğer aile üyeleri bu suç nedeniyle zan altında bırakılamaz ya da ön yargı beslenemez. İlgili bireylerin bu konuda bir haksızlığa uğradığına dair şikayetleri uzmanlaşmış bir sorgulama teşkilatı tarafından soruşturulur. Bireyi bu tür davranışlara tabi tutan diğer bireylerin eylemleri somut olarak tespit edildiğinde bu bireyler cezalandırılır.

-      Bireyin güvenliği, özel hayatı, toplumla paylaşmak istemediği durumların güvenliği esastır. Bu koşul tıpkı konutta olduğu gibi bireyin dijital izlerinde, posta adreslerinde, sosyal medya ortamlarında aynı koşullarda geçerlidir.

Bu kapsamda bireyin konut edinmesi koşulları aşağıdaki gibidir.

-      Tek başına yaşayan bireye Toplu konut dışında özel bir kent konut tahsis edilemez. Bu durumda kent konut aile için esastır.

-      Üretimden soyutlanmış bir birey emeklilik koşullarında özel bir kent konut edinebilir.

-    Toplumsal çalışma görevi almış seçilmiş bireyler iş koşulları,  temsil yetkileri ve sorumlulukları kapsamında özel bir kent konut edinebilir. Bu durumda bireyin aile kurup kurmaması aranmaz. Ayrıca topluma mal olmuş kişilerin konut dokunamazlığı devlet tarafından güvence altına alınır. Güvenlik açısından devletin ilgili organlarınca konut dokunulmazlığı ihlal edilebilir. Bu durum bireyin kendi bilgisi dâhilindedir.

-      Kent konut ile Toplu Konut konfor açısından farklı olmamakla birlikte estetik, mimari ve işlevsel açıdan farklılıklar gösterebilir. Birey kendisine sunulan seçeneklerden birini seçme hakkına sahiptir.

-      Emekli olan yurttaşlar, belirli mimari ve mevzuat gerekliliklerini yerine getirerek kendi kent ya da kırsal konutlarını kendileri yapabilir, diğer yurttaşları kendi konutunu inşa etmek için imece usulü ile (ücret ödemek söz konusu değildir.) örgütleyebilir. Gerekli izinlerden sonra İşçi Sınıfı Devleti bütün inşa malzemelerini karşılar.

-    Konut Üretimi ve Şehirleşme DPT’nın ilgili birimlerince dönemin estetik, mimari, tarihsel, çevre ve coğrafya özgü anlayışlarca üretilir.

 

ÇALIŞMA:

İnsan kendi emeğinin ürününe yabancılaştığından beridir çalışma, insanın yaşamak için katlandığı bir işkence haline gelmiştir. Kapitalizm bu çalışma anarşisini daha da derinleştirerek insanı ücret karşısında birbirine düşman, birbiri ile yarışan hırs yüklü ya da ürettiğine düşman bireyler haline getirmiştir. İnsan, bırakın çalışmak istediği mesleği seçmek;  aç kalmakla düşük ücretle sürünmek arasında tercihe zorlanmıştır. Bu koşullar özellikle eğitimli bireyler için daha da katlanılmaz hale gelmiştir.

Gerçekçi olmak gerekir. Sosyalist inşa bu çalışma anarşisini ortadan kaldırmayacak ancak bunu bir düzene sokacaktır. Çalışmanın serbest, isteğe bağlı ve keyifli olması, her ne kadar amaç o üretim koşullarına varmak olsa, da işçi sınıfı iktidarında mümkün değildir. Kapitalist üretim koşullarından çıkmış Sosyalist inşaya başlamış bir toplum için elbette geçiş süreci olacaktır ve bu süreç Planlı Merkezi Ekonomi ilkesiyle gerçekleştirilecektir.

Fabrika aynı zamanda bir eğitim yeridir ve işçi sınıfı iktidarı yurttaşlarının tamamı da işçidir.

Sosyalizm eğitimli bireylerin gönüllü katılımı ile yürüttükleri bir üretim ve bölüşüm sistemidir. Her yurttaşın-işçinin ne için çalıştığı onların tamamen bildiği ve katıldığı süreçtir. Bu bağlamda, konut-ulaşım-eğitim-sağlık-temel gıda ihtiyaçlarının tamamen ücretsiz karşılandığı bir sistemde çalışma bir yurttaşlık görevidir. Bu bağlamda çalışma bir hak ve zorunluluktur.

Sosyalist çalışma iki türlü vardır. İlki bireysel ihtiyaçların karşılanması için ve bir kamu hak ve sorumluluğu olarak zorunlu bireysel çalışma ve Toplumsal yaşamsal ve düşünsel ihtiyaçlarının giderilmesi için gönüllü çalışma.

Sosyalist inşanın ileri aşamalarının zorunlu sonucu ve gideceği ana hedef işbölümünün ortadan kaldırılmasa da oldukça daraltılmasıdır.

Bu bağlamda İşçi sınıfının çalışma koşulları aşağıdaki gibidir:

-      Çalışılacak işlerin, ne için hangi ihtiyacı karşılayacağı, nerede yapılacağı, kaç kişinin, ne kadar üreteceği, ne kadar süre üretimin devam edeceği, hedefe ulaşılıp ulaşılmadığı senelik olarak DPT tarafından raporlanarak yurttaşlara bildirilir.

-   Mevcut işler ve Üretim Planlaması bütün yurttaşların yapabileceği parçalara bölünerek ve buna uygun makinalaşma sağlanarak DPT tarafından planlanır.

-      Bütün yurttaşlar toplumda aldıkları sorumlulukları oranında belirlenmiş iş saatlerinde bu işlere çağrıldıklarında katılmak zorundadır.

-      Bir yurttaş kendisine verilmiş bir işte en az 1 en fazla 3 yıl çalışabilir. 1 yılın sonunda iş yeri değiştirme hakkı vardır.

-      Sosyalist toplumda meslek yoktur. O işi planlayan mühendis, yönetici, bilim insanı vardır. Organizasyon tamamlandığında ve belirli üretim testleri başarıyla gerçekleştiğinde O üretim alanında bulunmazlar o üretim yerini oradaki sosyalist yurttaşların kendileri ve sendikaları yönetir. Yapılacak işler belirli eğitimi almış her yurttaşın yapabileceği biçimde planlanmıştır.

-      Sosyalist Yurttaş-İşçi, iş aramaz, onun hakkında bütün bilgilere sahip İş ve İşçi Bulma Kurumu tarafından o işe atanır.

-      İş ve İşçi Bulma Kurumu yurttaşa atadığı işle beraber yaşayacağı konutu kenti ve üye olacağı sendikasını da belirler. Bu yüzden yurttaşın kendine sunulan seçeneklerden 2 sine itiraz etme hakkı vardır.

-      Sosyalist toplumda zorunlu çalışma süresi molalar ve ulaşım hariç 7 saattir. Ulaşım süresi hiçbir koşulda gidiş-geliş 1 saati aşamaz. DPT Kentleri, Üretim yerlerini ve Toplu Taşımayı buna göre planlar. Zorunlu olarak aştığı durumlarda ve üretim alanlarında Yurttaş’a geçici konaklama imkânı sunulur. Yurttaşların çalışma süresi üretim yerine göre mesailere bölünebilir.

-    Çalışma Ücreti 1 saat=Özel Restoranlarda 1 Öğün Yemek=Sinema Tiyatro Bileti=Orta Büyüklükte Kitap=En kaliteli İçki=100 KM’lik Yakıt=Tam Takım Olmak Kaydıyla Giysi karşılığı kredi olmak zorundadır.

-      Bireysel zorunlu çalışma karşılığı alınan ücret herkes için tektir. Sosyalist toplumda, tek sefer için ya da tekrar eden başarılar için ödül, üstün başarı dışında farklı ücret kademeleri belirlenmez. Toplumsal gönüllülük bunun dışındadır.

-      DPT bireysel zorunlu çalışma süresini sosyalist inşanın planlanmış aşamalarına göre 3-5 yıllık periyotlarda düşürmek bu hedefleri yayınlamak ve raporlamak zorundadır. Bu, DPT için en önemli hedeflerden biridir. DPT bu hedefe ulaşmanın sorumluluğunu Üretim Yeri Sendikaları ile birlikte taşır.  DPT ve Sendikaların hem çelişkisi hem de birlikte çalışması toplumun itici güçlerinden biridir. Sendikalar üretim kotalarının tamamlanması için mesai planlayabilir. Artan zamanı işçilerin nasıl kullanılacağını kendilerine bırakabilir.

-      Bireysel zorunlu çalışma süresi 35 yıldır. 10 yılda bir 3 yıl olmak kaydıyla kademeli olarak arttırılır. Bireysel zorunlu çalışma için 70 yaş gönüllü toplumsal çalışma için 85 yaş nihai sınırdır.

-      Sosyalist Yurttaşlar haftada 35 saat iş gününün kalanını ve senede 1 ayın tamamını istedikleri gibi kullanabilirler Devlet senelik çalışmanın 1 ayını ücretsiz karşılanmak üzere tatil olarak organize eder. Bu süreleri iş koşulları ve sendikaları belirler.

-      Gönüllü Toplumsal Çalışma 3 saattir ve ek olarak artı 1 saati seçimlik olarak bireysel çalışmalarından kullanabilirler. Gönüllü Toplumsal Çalışma Seçimle belirlenen kamu hizmeti, askerlik, köprü, yol, bina inşaatı, madencilik, hasat mevsiminde hasat, özel ve uzmanlaşmış bilimsel çalışmalar, uzay programları, eğitim gibi işler ve DPT’nin belirlediği toplumsal çalışma türleri olarak gerçekleşir. DPT herhangi bireysel zorunlu çalışma işini kendi planlamasına göre geçici olarak Toplumsal gönüllü çalışma kapsamına alabilir. Ücreti bireysel zorunlu çalışmanın 2 katıdır. Temel işi toplumsal gönüllü çalışma olan bir birey tersinden 3 saat bireysel zorunlu çalışma türlerinden birini yapmak zorundadır.

 

EMEKLİLİK:

Sosyalist vatanına layıkıyla hizmet etmiş ve emeklilik hakkını kazanmış her yurttaş bireysel zorunlu çalışma bağından kurtulur. Ona belirlenen seçeneklerden istediği her hangi bir yerden kalıcı özel konut tahsis edilir. Bu konutu ve yerini istediği zaman ve koşulsuz değiştirebilir. Kendisine sınırsız kredi verilerek toplumun sunduğu bütün avantajlardan yararlanabilir.

 İstediği ülkeyi yurt olarak seçebilir (tabi ülke kabul ederlerse) Yurttaşın emekli olması onu toplumsal çalışmadan azade etmez. O istediği toplumsal çalışma türlerinden birini yapabilir. İstediği Toplumsal örgütte eşit birey olarak katılabilir. Toplumsal çalışması karşılığı ücret almaz; zaten ihtiyacı da yoktur. İşçi sınıfı iktidarı Onun 100 yaşına kadar sağlıklı ve mutlu yaşamasını sağlamaya çalışmaktadır.

Devamı Gelecek…

 

Yazılacak Başlıklar:

 

YAŞAM VE ÜRETİM

Yaşamak İçin Üretmek

Toplum İçin Üretmek

 

ZAMAN

ÜCRET

EKONOMİ

PARA

BANKA

İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMU

TOPLUMSAL İSTATİSTİK KURUMU

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI

 

 HAKLAR VE SORUMLULUKLAR

Bireysel Temel Haklar

Bireysel Sorumluluklar

 

SENDİKALAR

Yerel Sendika

Meslek Sendikaları

Sendika Konfederasyonları

Sendika Bürokrasisi

 

 

DEVLET YÖNETİMİ

Devlet Yöneticileri (Seçimle)

Devlet Bürokrasisi

Hukuk (Seçimle)

Hukuk Bürokrasisi

Savunma (Seçimle)

İç Ve Dış Savunma

Kolluk Ve Milis

Savunma Bürokrasisi

 

SİYASİ PARTİLER

Sosyal Demokrat Parti

Burjuva Liberal Parti

Faşist Nasyonal Sosyalist Parti

Siyasal Dinci Partiler

İşçi Partisi

Komsomol

Komünist Parti

 

SEÇİMLER

 

SEÇİM BÜROKRASİSİ

 

NİHAYİ SONUÇ

 

BÜTÜN İKTİDAR SOVYETLERE (KURULTAYLARA)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zorunlu Bir Kadro Eğitimi Gerekçesi İle Oya Dönüşmeyen Siyasi Etkinlik Nedir?

Esir Alınmış TKP

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi Tanıtım Konuşması